SEKSANYA BUAT BLOG FULLTIME

by - 11:46 PTG


Assalamualaikum, Salam Merdeka, Salam Maal Hijrah buat semua. Hari ni 62 tahun dah tanah air kita merdeka. Syukur atas nikmat kemerdekaan ini. Alhamdulillah.

Hari ni izinkan Zumal membebel. Korang tahu tak Zumal ni full-time blogger? Kadang-kadang ada orang kata bagus la buat full-time mesti masyuk. Sebenarnya orang yang glamorous tu mungkin income masyuk tapi insan tak glamor macam Zumal ni kekadang je ada job. Habis tu kenapa buat blog full-time? Sebabnya Zumal ada masalah kesihatan yang sangat kritikal juga (pada Zumal). Selain itu masalah depression yang amat sangat. Mudah stress bagai. Dulu ada kerja pun berhenti sebab dah tak mampu buat.

Sekarang ni kalau ada tawaran bab blog ni memang Zumal grab. Zumal grab pun sebab poket dah nazak. Bil berbulan tunggak. Malangnya bayang income pun lambat betul masuk. Lepas tu yang tertunggak makin bertambah. Dan kepala makin serabut dan stress. Lepas tu kalau update kat media sosial nanti adalah la yang bagi kuliah bagai kat Zumal. Zumal tahu semua tu. Zumal solat, Zumal juga doa. Tapi dah duduk sorang layan stress ni dengan cara update status tu boleh buat rasa lega tau. Duk sorang, selain doa tak kan nak Zumal sembang dengan dinding. Memang la ciri-ciri keadaan Zumal ni boleh bawa ke arah gila tu.

Sekarang beberapa barang peribadi pun terpaksa jual sebab nak makan pun tak de duit tau. Itu la seksanya jadi blogger full-time. 

Lagi satu, kita dah susah ni. Ada juga nak menipu, ambil barang tak bayar-bayar. Kita jual sebab nak makan. Dia pekena kita pulak. Dulu ada job kat Perak, pergi semua ditanggung masa balik naik grab pergi stesen kena bayar sendiri. Duit dah tipis gila. Sampai rumah, yang bagi job tu pulak nak pinjam duit. Uish kita dah sesak, dia kata esok bayar. Akhirnya sampai sekarang tak bayar pun. Nyesal kenal orang-orang macam tu. Tapi itu la kehidupan mesti ada dugaan. Moga Zumal tak bunuh diri je la. Salam Merdeka. Aku je tak merdeka lagi. Bye.

You May Also Like

2 ulasan